poniedziałek, 13 maja 2013

Witaminki witaminki


Najważniejsze witaminy w skrócie:

Odpowiada za:

  • wzrok
  • wzrost i rozwój kości
  • prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i oddechowego
  • ładną i zdrową skórę
  • produkcję śluzu
Gdzie znajdziemy?
pełne mleko, ser, żółtko jaj, masło, tran, wątroba, marchew, natka pietruszki, pomidor, papryka, dynia, brokuły, szpinak


Odpowiada za:
  • w odpowiada po części za wchłanianie jonów: wapnia, fosforu i potasu w jelicie
  • warunkuje prawidłowy wzrost
  • warunkuje mineralizację kości i zębów
Gdzie znajdziemy?
ryby, pełne mleko, żółtko jaj, masło, margaryna, ser żółty, wątroba, grzyby, drożdże

Odpowiada za:
  • budowę i rozwój komórek ciała
  • odpowiada za syntezę niektórych lipidów
  • zapobiega chorobom układu krążenia
  • wpływa na krzepliwość krwi
  • wpływa na metabolizm mięśni
  • jest przeciwutleniaczem
Gdzie znajdziemy?
mleko, jaja, masło i margaryna, oleje roślinne (słonecznikowy, sojowy), kiełki pszenicy, pieczywo razowe, orzechy, migdały


Odpowiada za:
  • warunkuje prawidłowy przebieg procesów krzepnięcia krwi
  • uczestniczy w metabolizmie układu kostnego
  • hamuje rozwój raka piersi, jajnika, okrężnicy, żołądka, pęcherzyka żółciowego, wątroby i nerki
Gdzie znajdziemy?
wątroba, olej sojowy, kapusta, szpinak, sałata, kalafior, brukselka, brokuły, rośliny strączkowe, pomidory, ogórki


Odpowiada za:
  • odporność organizmu
  • wytwarzanie i zachowanie kolagenu
  • przyspiesza gojenie ran i zrastanie kości
  • hamuje tworzenie się sińców, powstawanie krwotoków czy krwawienia z dziąseł
  • odpowiada za sprawne funkcjonowanie układu krwionośnego i serca, obniża ciśnienie krwi
  • chroni przed miażdżycą i odkładaniem się cholesterolu
  • poprawia przyswajalność żelaza, uczestniczy w regeneracji witaminy E
  • działa jako przeciwutleniacz (wychwytuje wolne rodniki),
  • chroni organizm przed zmianami nowotworowymi
Gdzie znajdziemy?
zielone warzywa liściaste, natka pietruszki, kapusta (zwłaszcza kiszona), pomidory, papryka, cytrusy, kiwi, czarna porzeczka, czarny bez, dzika róża, truskawki, brukselka, szpinak, 

B1
(tiamina)

Odpowiada za:
  • wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego
  • wspomaga układ sercowo - naczyniowy
  • uczestniczy w procesie spalania węglowodanów 
  • wspomaga proces wzrostu.
Gdzie znajdziemy:
wieprzowina, wątroba, drożdże, pełne ziarna zbóż, płatki owsiane, orzechy, pestki słonecznika, kiełki pszenicy, fasola, chleb graham, chleb razowy

B2
(ryboflawina)


Odpowiada za:
  • bierze udział w procesach utleniania i redukcji
  • prawidłowe działanie narządu wzroku
  • prawidłowe funkcjonowaniu układu nerwowego
  • wraz z witaminą A dba o właściwe funkcjonowanie błony śluzowej, śluzówki przewodu pokarmowego, nabłonka naczyń krwionośnych i skóry, dróg oddechowych,
  • pomaga w przemianie aminokwasów i lipidów
Gdzie znajdziemy:
wieprzowina, wołowina, ryby, nabiał

B3
(niacyna)
lub wit. PP


Odpowiada za:
  • uczestniczy w procesach utleniania i rozkładu węglowodanów, aminokwasów i kwasów tłuszczowych
  • odpowiedni poziomu cukru we krwi
  • odpowiedni poziom cholesterolu we krwi (hamowanie powstawania złego cholesterolu - LDL i podwyższa poziom dobrego HDL),
  • procesykrwiotwórcze
  • odpowiedni stan skóry
  • tworzenie estrogenu i progesteronu.
Gdzie znajdziemy:
wątróbka, tuńczyk, drób, łosoś, ryż, pieczywo, nabiał

B5
(kwas pantotenowy)


Odpowiada za:
  • prawidłowe funkcjonowanie komórek
  • prawidłowy metabolizm białek, tłuszczów, cukrów
  • syntezę hormonów steroidowych, kwasów nukleinowych oraz aminokwasów,
  • regenerację tkanek, komórek skóry i błony śluzowej,
  • pigmentację oraz ładny wygląd włosów
  • wytwarzanie przeciwciał
Gdzie znajdziemy:
wątróbka, otręby pszenne, ryby, orzechy włoskie, dziczyzna, pełne mleko

B6
(pirydoksyna)


Odpowiada za:
  • przemianę aminokwasów i tłuszczów oraz syntezę białek
  • syntezę hemoglobiny i hormonów
  • prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
  • odporność organizmu
  • łagodzenie skutków ubocznych przyjmowania leków
  • prawidłowe ciśnienie krwi oraz pracę serca
  • pomocna przy chorobach nefrologicznych, leczeniu nerek, zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych.
Gdzie znajdziemy:
płatki kukurydziane i owsiane, wątróbka, orzechy włoskie, soczewica, ciecierzyca, kasza gryczana, ryby, banany, szpinak, awokado,. drób

B7
(biotyna)
lub wit. H


Odpowiada za:
  • ładny wygląd włosów, skóry oraz paznokci (witamina urody)
  • zapobiega wzmożoną aktywność gruczołów łojowych
  • syntezę i rozkład tłuszczów, aminokwasów oraz węglowodanów
  • przemianę glukozy i reguluje jej poziom we krwi
  • tworzenie hemoglobiny
  • poprawia samopoczucie i wpływa na witalność
Gdzie znajdziemy:
wątróbka, jaja, orzechy włoskie, sardynki, migdały, ryż naturalny, szpinak

B9
(kwas foliowy)

Odpowiada za:
  • podziały komórkowe
  • procesy metaboliczne
  • poprawne funkcjonowanie układu pokarmowego
  • wpływa na działanie wątroby, żołądka oraz jelit
Gdzie znajdziemy:
wątroba, otręby pszenne, szpinak, brukselka, bób, kalafior, brokuły, jaja, sałata, pomarańcze, sery

B12
(kobalamina)


Odpowiada za:
  • regulację produkcji czerwonych ciałek krwi (erytrocytów)
  • przeciwdziała anemii złośliwej
  • syntezę DNA
  • tworzenie mielionowej otoczki ochraniającej komórki i neuroprzekaźniki nerwowe
  • dobry nastrój i równowagę psychiczną
  • wspomaga skupianie uwagi oraz proces uczenia się
Gdzie znajdziemy:
ryby, mięso





1 komentarz: