sobota, 22 marca 2014

Proste indyjskie danie

W związku z tym, że mój nos jest mocno wyczulony na zapachy i mieszanie w garnkach mi nie służy a mój Misiek świetnie gotuje, wykorzystuję bezczelnie jego zdolności i namawiam do tworzenia kolejnych pyszności. Wczoraj wpadł na pomysł zrobienia na dzisiejszy obiad czegoś z kuchni indyjskiej, a ja postanowiłam to uwiecznić:) Przepis jest super prosty i szybki do zrobienia - wieprzowina w kolendrze i pomidorach.


Składniki (dla 3-4 osób)

  • 400g (kubek) jogurtu naturalnego (my używamy 2,5%) lub greckiego - gęstego
  • łyżeczka garam masala
  • łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki chili (lub cała jak ktoś lubi ostrzejsze)
  • 2 łyżeczki kolendry
  • czosnek - 4-5 ząbków
  • świeży imbir (ok. 1 łyżka)
  • szczypta soli
  • 400g mięsa wieprzowego bez kości (lub kurczaka)
  • 2 duże cebule
  • 3 duże pomidory
  • sok z cytryny lub limonki
  • kapka oleju (polecam z pestek winogron)
  • 200g ryżu basmati




Jogurt przelać do miski i wrzucić do niego cynamon, garam masala. chili, sól oraz posiekany czosnek i posiekany drobno imbir oraz kolendrę. Dokładnie wymieszać.




Mięso pokroić na małe kawałki wrzucić do wcześniej przygotowanego sosu i zostawić na 20-30 minut. W tym czasie pokroić na plasterki i podsmażyć cebulę oraz pokroić pomidory na małe ćwiartki (gdy ktoś nie lubi skórek wcześniej sparzyć i obrać).

Ugotować ryż na tak jak lubicie.





Gdy cebula zmięknie, dorzucić mięso z sosem, dolać troszkę wody, rozmieszać, przykryć i niech się podusi na średnim/małym gazie (15-20 min). Następnie dorzucić pomidory, skropić sokiem z cytryny/limonek (może być gotowy) i dusić, mieszając od czasu do czasu, aż pomidory całkiem rozmiękną (ok. 30 min).




Pod koniec odparować z dania patelni nadmiar wody, żeby doprowadzić danie do konsystencji półpłynnego sosu.
Podawać na ryżu albo osobno, naprawdę ciekawie smakuje posypane listkami mięty:)


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz