- 400g (kubek) jogurtu naturalnego (my używamy 2,5%) lub greckiego - gęstego
- łyżeczka garam masala
- łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki chili (lub cała jak ktoś lubi ostrzejsze)
- 2 łyżeczki kolendry
- czosnek - 4-5 ząbków
- świeży imbir (ok. 1 łyżka)
- szczypta soli
- 400g mięsa wieprzowego bez kości (lub kurczaka)
- 2 duże cebule
- 3 duże pomidory
- sok z cytryny lub limonki
- kapka oleju (polecam z pestek winogron)
- 200g ryżu basmati
Jogurt przelać do miski i wrzucić do niego cynamon, garam masala. chili, sól oraz posiekany czosnek i posiekany drobno imbir oraz kolendrę. Dokładnie wymieszać.
Mięso pokroić na małe kawałki wrzucić do wcześniej przygotowanego sosu i zostawić na 20-30 minut. W tym czasie pokroić na plasterki i podsmażyć cebulę oraz pokroić pomidory na małe ćwiartki (gdy ktoś nie lubi skórek wcześniej sparzyć i obrać).
Ugotować ryż na tak jak lubicie.
Gdy cebula zmięknie, dorzucić mięso z sosem, dolać troszkę wody, rozmieszać, przykryć i niech się podusi na średnim/małym gazie (15-20 min). Następnie dorzucić pomidory, skropić sokiem z cytryny/limonek (może być gotowy) i dusić, mieszając od czasu do czasu, aż pomidory całkiem rozmiękną (ok. 30 min).
Pod koniec odparować z dania patelni nadmiar wody, żeby doprowadzić danie do konsystencji półpłynnego sosu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz