Najważniejsze witaminy w skrócie:
 |
Odpowiada za:
- wzrok
- wzrost i rozwój kości
- prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i oddechowego
- ładną i zdrową skórę
- produkcję śluzu
Gdzie znajdziemy?
pełne mleko, ser, żółtko jaj, masło, tran, wątroba, marchew, natka pietruszki, pomidor, papryka, dynia, brokuły, szpinak
|
 |
Odpowiada za:
- w odpowiada po części za wchłanianie jonów: wapnia, fosforu i potasu w jelicie
- warunkuje prawidłowy wzrost
- warunkuje mineralizację kości i zębów
Gdzie znajdziemy?
ryby, pełne mleko, żółtko jaj, masło, margaryna, ser żółty, wątroba, grzyby, drożdże
|
 |
Odpowiada za:
- budowę i rozwój komórek ciała
- odpowiada za syntezę niektórych lipidów
- zapobiega chorobom układu krążenia
- wpływa na krzepliwość krwi
- wpływa na metabolizm mięśni
- jest przeciwutleniaczem
Gdzie znajdziemy?
mleko, jaja, masło i margaryna, oleje roślinne (słonecznikowy, sojowy), kiełki pszenicy, pieczywo razowe, orzechy, migdały
|
 |
Odpowiada za:
- warunkuje prawidłowy przebieg procesów krzepnięcia krwi
- uczestniczy w metabolizmie układu kostnego
- hamuje rozwój raka piersi, jajnika, okrężnicy, żołądka, pęcherzyka żółciowego, wątroby i nerki
Gdzie znajdziemy?
wątroba, olej sojowy, kapusta, szpinak, sałata, kalafior, brukselka, brokuły, rośliny strączkowe, pomidory, ogórki
|
 |
Odpowiada za:
- odporność organizmu
- wytwarzanie i zachowanie kolagenu
- przyspiesza gojenie ran i zrastanie kości
- hamuje tworzenie się sińców, powstawanie krwotoków czy krwawienia z dziąseł
- odpowiada za sprawne funkcjonowanie układu krwionośnego i serca, obniża ciśnienie krwi
- chroni przed miażdżycą i odkładaniem się cholesterolu
- poprawia przyswajalność żelaza, uczestniczy w regeneracji witaminy E
- działa jako przeciwutleniacz (wychwytuje wolne rodniki),
- chroni organizm przed zmianami nowotworowymi
Gdzie znajdziemy?
zielone warzywa liściaste, natka pietruszki, kapusta (zwłaszcza kiszona), pomidory, papryka, cytrusy, kiwi, czarna porzeczka, czarny bez, dzika róża, truskawki, brukselka, szpinak,
|
 |
B1
(tiamina) |
Odpowiada za:
- wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego
- wspomaga układ sercowo - naczyniowy
- uczestniczy w procesie spalania węglowodanów
- wspomaga proces wzrostu.
Gdzie znajdziemy:
wieprzowina, wątroba, drożdże, pełne ziarna zbóż, płatki owsiane, orzechy, pestki słonecznika, kiełki pszenicy, fasola, chleb graham, chleb razowy |
 |
B2
(ryboflawina) |
Odpowiada za:
- bierze udział w procesach utleniania i redukcji
- prawidłowe działanie narządu wzroku
- prawidłowe funkcjonowaniu układu nerwowego
- wraz z witaminą A dba o właściwe funkcjonowanie błony śluzowej, śluzówki przewodu pokarmowego, nabłonka naczyń krwionośnych i skóry, dróg oddechowych,
- pomaga w przemianie aminokwasów i lipidów
Gdzie znajdziemy:
wieprzowina, wołowina, ryby, nabiał |
 |
B3
(niacyna)
lub wit. PP |
Odpowiada za:
- uczestniczy w procesach utleniania i rozkładu węglowodanów, aminokwasów i kwasów tłuszczowych
- odpowiedni poziomu cukru we krwi
- odpowiedni poziom cholesterolu we krwi (hamowanie powstawania złego cholesterolu - LDL i podwyższa poziom dobrego HDL),
- procesykrwiotwórcze
- odpowiedni stan skóry
- tworzenie estrogenu i progesteronu.
Gdzie znajdziemy:
wątróbka, tuńczyk, drób, łosoś, ryż, pieczywo, nabiał |
 |
B5
(kwas pantotenowy) |
Odpowiada za:
- prawidłowe funkcjonowanie komórek
- prawidłowy metabolizm białek, tłuszczów, cukrów
- syntezę hormonów steroidowych, kwasów nukleinowych oraz aminokwasów,
- regenerację tkanek, komórek skóry i błony śluzowej,
- pigmentację oraz ładny wygląd włosów
- wytwarzanie przeciwciał
Gdzie znajdziemy:
wątróbka, otręby pszenne, ryby, orzechy włoskie, dziczyzna, pełne mleko |
 |
B6
(pirydoksyna) |
Odpowiada za:
- przemianę aminokwasów i tłuszczów oraz syntezę białek
- syntezę hemoglobiny i hormonów
- prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
- odporność organizmu
- łagodzenie skutków ubocznych przyjmowania leków
- prawidłowe ciśnienie krwi oraz pracę serca
- pomocna przy chorobach nefrologicznych, leczeniu nerek, zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych.
Gdzie znajdziemy:
płatki kukurydziane i owsiane, wątróbka, orzechy włoskie, soczewica, ciecierzyca, kasza gryczana, ryby, banany, szpinak, awokado,. drób |
 |
B7
(biotyna)
lub wit. H |
Odpowiada za:
- ładny wygląd włosów, skóry oraz paznokci (witamina urody)
- zapobiega wzmożoną aktywność gruczołów łojowych
- syntezę i rozkład tłuszczów, aminokwasów oraz węglowodanów
- przemianę glukozy i reguluje jej poziom we krwi
- tworzenie hemoglobiny
- poprawia samopoczucie i wpływa na witalność
Gdzie znajdziemy:
wątróbka, jaja, orzechy włoskie, sardynki, migdały, ryż naturalny, szpinak |
 |
B9
(kwas foliowy) |
Odpowiada za:
- podziały komórkowe
- procesy metaboliczne
- poprawne funkcjonowanie układu pokarmowego
- wpływa na działanie wątroby, żołądka oraz jelit
Gdzie znajdziemy:
wątroba, otręby pszenne, szpinak, brukselka, bób, kalafior, brokuły, jaja, sałata, pomarańcze, sery |
 |
B12
(kobalamina) |
Odpowiada za:
- regulację produkcji czerwonych ciałek krwi (erytrocytów)
- przeciwdziała anemii złośliwej
- syntezę DNA
- tworzenie mielionowej otoczki ochraniającej komórki i neuroprzekaźniki nerwowe
- dobry nastrój i równowagę psychiczną
- wspomaga skupianie uwagi oraz proces uczenia się
Gdzie znajdziemy:
ryby, mięso |
Świetna ściągawka!:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam :)